Makaron orzo z burakami i wędzonym łososiem
Do tej pory najbardziej surowym towarzyszem makaronu na ciepło był pomidor i czosnek. Teraz doszły warzywa korzeniowe, które całkowicie zmieniły konsystencję dania.
Maron orzo z burakami i wędzonym łososiem
- 250 g orzo lub innego malutkiego makaronu,
- 150 g wędzonego łososia (polecam do tego celu brzuszki),
- 1 duży burak,
- 2 duże marchewki,
- 1 pęczek koperku
sos:
- 2 łyżki oleju,
- otarta skórka i sok z połowy cytryny,
- łyżka octu balsamicznego,
- sól, pieprz
Buraki zetrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej, marchew na małych. Koperek posiekaj. Ugotuj makaron. Łososia poszarp na drobne kawałki. Wymieszaj składniki sosu. A następnie polej nim wszystkie składniki i wymieszaj. Dopraw ewentualnie jeszcze solą i pieprzem.
Jako że buraki wszystko zafarbują na dość jednolity kolor, mieszaj całość tuż przed podaniem lub ułóż składniki obok siebie i każdy swoją porcję wymiesza sam.