Love Cake - ciasto miłości ze Sri Lanki
Love Cake to niezwykle aromantyczne ciasto pochodzące z niewielkiej wyspy na Oceanie Indyjskim. Banalne w przygotowywaniu, mocno orzechowe, bo przygotowane głównie z nerkowców i pełne przypraw pochodzących z wyspy: kardamonu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i wody różanej przywiezionej przez Muzułmanów. Tradycyjnie pieczone na Sri Lance z okazji świąt, urodzin i wszelkich okazji wartych celebrowania słodkim wypiekiem. Oryginalny przepis na to lankijskie ciasto zakłada użycia aż pół kilo cukru*. Tak, w tamtych rejonach świata uwielbiają słodkie desery. Ja w swoim przepisie zredukowałem tę ilość o połowę, a i tak ciasto wyszło bardzo słodkie. Love Cake teksturą przypomina nasze piaskowe baby (głównie przez semolinę), choć jest bardziej sprężyste i miękkie. Według mnie idealnie pasuje do herbaty lub kawy, inaczej można uznać je za zbyt suche. Jednak jednego nie można jemu zarzucić — jest odurzająco pyszne!
*
SKŁADNIKI
na tortownicę o średnicy 20-23 cm
- 7 jajek
- 250 g cukru
- 200 g semoliny lub kaszy manny
- 400 g orzechów nerkowca
- 4 łyżki wody różanej
- 2 łyżki miodu, najlepiej akacjowego
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- kilka kropli olejku migdałowego
- skórka otarta z 1 cytryny
* PRZYGOTOWANIE
Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na kogel-mogel. Następnie dodaj semolinę (lub kaszę mannę), drobno posiekane orzechy nerkowca (możesz je grubo zmielić za pomocą blendera) oraz wszystkie przyprawy. Masę połącz za pomocą miksera. Z białek ubij sztywną pianę i dodawaj ją powoli do reszty składników, mieszając za pomocą łyżki. Powinno powstać gęste, lecz napowietrzone ciasto. Masę wylej do foremki posmarowanej masłem i wysypanej semoliną. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz równo przez jedną godzinę. Love Cake powinno stać się brązowe i sprężyste, jednak w środku może być nadal wilgotne, dlatego należy je odstawić do całkowitego wystudzenia. Pamiętaj, że zbyt długie pieczenie może sprawić, że ciasto wyschnie.
*
*Przepis na podstawie Kulinarnego Atlasu Świata wydawanego przez Gazetę Wyborczą.