Łosoś ze szparagami na parze, z jajkiem w koszulce
We wczorajszym odcinku „Tajemniczego składnika” (Polsat, godz. 21:35) para buchała na lewo i prawo, okoń morski zaś dumnie prężył się w towarzystwie aromatycznego estragonu i słodkich pomarańczy.
Mam nadzieję, że u mnie dziś będzie równie smacznie, co we wtorkowym programie. Wiosna za oknem już prowokuje do spróbowania lżejszej kuchni, łagodnych dla figury dań, a takie idealnie przygotować możemy na parze właśnie!
Skorzystałam z mojego parowego piekarnika i przygotowałam pełen smaku, a przy tym lekki obiad: ugotowane al dente szparagi, soczysty łosoś, a całość skąpana w kremowym żółtku ugotowanego w koszulce jajka. Kulinarna poezja, a pracy przy tym tyle co nic!
Para jako #tajemniczyskladnik? A jakże!
Składniki
- łosoś świeży - filet ok. 200 g
- szparagi zielone - ok. 10 szt
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
- cytryna - sok z 1/2 sztuki
- jajko - 1 szt
- ocet winny - 1 łyżka
Szparagi umyj, odłam od nich zdrewniałe końcówki. Ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, oprósz solą i pieprzem, skrop oliwą.
Łososia przypraw do smaku, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą.
Ułożone na blaszce składniki wstaw do piekarnika ustawionego na funkcję pieczenia parowego na ok. 25 minut przy temp. 96 oC. /jeśli nie masz piekarnika z funkcją parową zapakuj osobno szparagi i rybę w szczelny pakunek z papieru do pieczenia, wlej na jego dno odrobinę wrzątku i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 15 minut/.
W garnuszku zagotuj szklankę wody z octem. Gdy wre, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wlej jajko, gotuj ok. 3 minuty na małym ogniu. Delikatnie wyjmij łyżką cedzakową.
Na talerzu ułóż szparagi, na nich rybę, na wierzchu zaś jajko w koszulce. Podawaj od razu.