Łosoś wędzony z młodymi burakami i musem z groszku
Składniki
- Wędzony łosoś bałtycki
- Opakowanie zielonego groszku
- Limonka
- Olej Kujawski z bazylią i cytryną
- Sól, pieprz
- 4 sztuki młodych małych buraków
- Syrop z pędów sosny
- Sok z limonki
- Garść jeżyn
- 4 łyżeczki jagód
- Grejpfrut
- Płatki róż
Przygotowanie
Zielony groszek sparz krótko w wodzie z solą i cukrem. Zmiksuj go na krem, dodaj sok z limonki, dopraw solą oraz pieprzem.
Mlode buraki pokrój na bardzo cienkie plastry, skrop syropem z pędów sosny (tutaj tegorocznych), sokiem z limonki. Dodaj jeżyny i jagody. Na końcu skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną. Wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Grejpfruta obierz i wyfiletuj.
Łososia wędzonego ze skórą delikatnie podgrzej na patelni.
Bałtyckiego łososia podawaj na musie z zielonego groszku, z burakami i jeżynami, filecikami z grejpfruta i płatkami róż.
Produkcja: Kuchnia+