Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Do przygotowania tego pysznego dania wykorzystałam rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, który powstaje z polskiego rzepaku 🇵🇱🌾 Wiecie, że olej rzepakowy to naturalne źródło kwasów omega 3 oraz witamin E i K?💚
Składniki na łososia w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem:
- 600 g łososia
- 2-3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 30 g suszonych pomidorów
- 200 g pomidorków cherry
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- garść szpinaku
- 250 ml śmietanki 18%
- 40 g serka śmietankowego (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- sól, pieprz, płatki chili
Przyrządzanie łososia w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem:
1️⃣ Czosnek kroimy w plasterki, pomidorki na połówki, pomidory suszone w paski, szalotkę w kostkę.
2️⃣ Surowego łososia kroimy na 4-5 części, posypujemy solą i pieprzem.
3️⃣ Na patelni rozgrzewamy rzepakowy olej Kujawski, obsmażamy łososia z każdej strony przez 2 minuty. Jeśli cienkie kawałki ryby są cienkie, to smażymy tylko góra, dół.
4️⃣ Łososia zdejmujemy z patelni, a na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną szalotkę i czosnek. Chwilę smażymy, aż cebula się zarumieni.
5️⃣ Dorzucamy pokrojone suszone pomidory, a po chwili pomidorki cherry – smażymy razem przez około 5 minut. Dodajemy natkę pietruszki.
6️⃣ Całość zalewamy śmietanką, dodajemy szpinak i serek śmietankowy. Dokładnie mieszamy.
7️⃣ Do sosu wkładamy podsmażonego łososia, skrapiamy go cytryną i podgrzewamy razem przez około 5 minut pod przykryciem, tak żeby łosoś był gotowy w środku.
8️⃣ Łososia w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem Podajemy z kaszą lub pieczonymi ziemniakami.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: prosty przepis