Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem

Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem

Zdjęcie - Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 4 pomidory
  • Czerwona papryka
  • 200 g łososia wędzonego na ciepło
  • 4 plastry surowego wędzonego boczku
  • 0,5 kg bobu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • Olej Kujawski z bazylią i cytryną
  • Olej Kujawski
  • Bazylia świeża
  • Kiełki groszku
  • 2 łyżki octu winnego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

W rondelku zagotuj ¼ szklanki wody, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, paprykę bez skórki i cukier. Gotuj około 20 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj sól, ocet winny do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolite purée.

 

Boczek pokrój na cienkie paski i przesmaż na oleju na chrupko. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Obierz ze skórki.

 

Na talerzu wyłóż konfiturę z pomidorów, ułóż kawałki łososia, posyp bobem, chrupiącym boczkiem i udekoruj świeżą bazylią i kiełkami groszku i skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

 

 

Kategorie przepisów