Łosoś bałtycki z konfiturą pomidorową, bobem i chrupiącym boczkiem
Składniki
- 4 pomidory
- Czerwona papryka
- 200 g łososia wędzonego na ciepło
- 4 plastry surowego wędzonego boczku
- 0,5 kg bobu
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- Olej Kujawski z bazylią i cytryną
- Olej Kujawski
- Bazylia świeża
- Kiełki groszku
- 2 łyżki octu winnego
- Szczypta soli
Przygotowanie
W rondelku zagotuj ¼ szklanki wody, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy, paprykę bez skórki i cukier. Gotuj około 20 minut do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj sól, ocet winny do smaku. Wszystko zmiksuj na jednolite purée.
Boczek pokrój na cienkie paski i przesmaż na oleju na chrupko. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Bób ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Obierz ze skórki.
Na talerzu wyłóż konfiturę z pomidorów, ułóż kawałki łososia, posyp bobem, chrupiącym boczkiem i udekoruj świeżą bazylią i kiełkami groszku i skrop olejem Kujawskim z bazylią i cytryną.
Produkcja: Kuchnia+