Letnia sałatka z buraków i fasolki szparagowej
Dzięki uprzejmości ZT Kruszwica mam przyjemność wypróbować super saszetki smakowego oleju Kujawskiego. Nie tylko do smażenia, ale i do sałatek jest doskonały, a przy tym zajmuje mało miejsca i można zabrać go wszędzie: na piknik, camping czy po prostu używać na co dzień w kuchni. Za oknem piękna i upalna pogoda, więc szkoda czasu na długie stanie w kuchni, dlatego moja propozycja na obiad lub kolację to sałatka z buraków i fasolki szparagowej.
Składniki (1 porcja):
2 małe buraki upieczone lub ugotowane (bez obierania)
garść fasolki szparagowej
kawałek sera feta
garść rukoli
1 saszetka Kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
woda, sól, cukier
Przygotowanie:
Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Wodę zagotowujemy z cukrem i solą i wrzucamy fasolkę na ok 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy fasolkę z wrzątku i wkładamy do miski z lodowatą wodą. Fasolka ma być mocno al dente. Kroimy fasolkę szparagową na mniejsze kawałki.
Fetę kroimy w drobną kosteczkę.
Rukolę myjemy i osuszamy.
Na talerz kładziemy rukolę, na nią buraczki, na buraczki fasolkę, posypujemy fetą i polewamy olejem Kujawskim z pomidorami, bazylią i czosnkiem.
Smacznego i udanych Wakacji!
Przepis bierze udział w konkursie
"Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu