Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym

Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym
Zdjęcie - Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leniwe pierogi w pomarańczach z cynamonem i olejem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 150 g mąki pszennej
  • 40 ml oleju Kujawski z pestek dyni
  • 20 g masła
  • 10 g miodu
  • 2 pomarańcze
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
Przygotowanie

Twaróg rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, żółtko oraz mąkę. Mieszamy dokładnie.


Z przygotowanego ciasta formujemy cienki wałeczek. Ciasto dzielimy na 2-3-cm kawałki.


Leniwe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.


Ścieramy skórkę z 1 pomarańczy, a następnie filetujemy owoce ostrym nożem (wycinamy cząstki bez błonek i skórki).


Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy startą skórkę, cząstki pomarańczy i pozostały sok oraz miód i lekko podsmażamy.


Na patelnię dodajemy ugotowane leniwe pierogi i mieszamy.

Przed podaniem pierogi oprószamy cynamonem i skrapiamy olejem z pestek dyni.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów