Lasagne z kapusty włoskiej
To jedno z tych dań, które nie grzeszą elegancją. Nie da się też zupełnie elegancko ich zjeść, ale kto by chciał… Lasagne z kapusty włoskiej – jedząc coś takiego, czuję się jak małe dziecko – ser ciągnie się na metry, sos jest dosłownie wszędzie – czysta radość, dziecięca radość!
I to w tym daniu, podobnie jak w oryginalnej lasagne jest najpiękniejsze, że przypomina nam, jak to miło jest być dzieckiem.
Lasagne z kapusty robiłam już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi inaczej – robiłam ją już z klasycznym ragout a’la bolognese, robiłam w niewielkich kokilkach, a tym razem postawiłam na twórczy bałagan i przyznam, że ta wersja najbardziej mi się podoba. Składników jest sporo, ale w taki deszczowy, jesienny dzień to ratunek dla duszy, a wbrew pozorom danie nie jest mocno zapychające, choć syci na długo.
Składniki:
(ok 4 porcje)
- 1 kapusta włoska średniej wielkości,
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 100g cebuli, 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka (400g) fasoli cannellini,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 100g pieczarek,
- 250g tartej mozzarelli,
- 250ml mleka,
- 25g masła,
- 20g mąki pszennej,
- 120g świeżej mozzarelli,
- 50g parmezanu,
- 500ml passaty pomidorowej,
- 30ml oliwy EV,
- sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
- Kapustę podziel na liście, odetnij zgrubiałe części i gotuj przez około 10 minut na parze lub we wrzątku. Odcedź i osusz.
- W niewielkim garnku roztop masło. Następnie dodaj mąkę pszenną i energicznie wymieszaj. Po chwili dolej zimne mleko i mieszając doprowadź do wrzenia. Dopraw gałką, białym pieprzem i solą do smaku. Gotowy beszamel odstaw pod przykryciem.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Po chwili dodaj mięso mielone i usmaż na złoty kolor. Dopraw słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodaj osączoną z zalewy fasolę cannellini i zdejmij z ognia.
- Pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż.
- Passatę pomidorową podgrzej. Dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu żaroodpornym układaj warstwowo – liść kapusty, mięso, beszamel, porcję tartej mozzarelli i parmezanu, liść kapusty. Lekko dociśnij i powtarzaj czynności. Zakończ liściem kapusty, na który nałóż ostatnią porcję beszamelu, tartą mozzarellę i pieczarki.
- Całość zalej passatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i zapiecz przez około 20 minut.
- Na pięć minut przed końcem rozrzuć po wierzchu kawałki świeżej mozzarelli.
- Podawaj, gdy ser się roztopi.
Smacznego!