Lasagne z dynią, grzybami i ricottą

Lasagne z dynią, grzybami i ricottą
Zdjęcie - Lasagne z dynią, grzybami i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne z dynią, grzybami i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne z dynią, grzybami i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne z dynią, grzybami i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne z dynią, grzybami i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne z dynią, grzybami i ricottą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g makaronu do lasagne
  • 350 g dyni np hokkaido
  • 350 g mieszanych grzybów (np brązowych pieczarek, kurek, podgrzybków itp)
  • 200 g ricotty
  • 1 jajko
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 500 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Masło topimy w niewielkim garnku. Gdy przestanie się pienić dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Nie rumienimy. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając rózgą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia często mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy pod przykryciem.


Dynię ścieramy na łezki i podsmażamy na Oliwierze aż lekko zmięknie. Solimy do smaku i mieszamy z przestudzonym beszamelem i 1 jajkiem.


Grzyby rozdrabniamy lub kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej i podsmażamy grzyby razem z cebulą pokrojoną w piórka i czosnkiem na złoty kolor. Na koniec doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem.

Makaron obgotowujemy w osolonym wrzątku z niewielką ilością Oliwiera.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.


W naczyniu żaroodpornym układamy kolejne warstwy lasagne. Na dnie rozsmarowujemy niewielką ilość dyni, a na niej układamy makaron. Dalej kolejno wykładamy po porcji grzybów, ricotty, sera mozzarella i dyni. Kolejno powtarzamy czynności aż do wypełnienia naczynia. Na samej górze rozsmarowujemy dynię i przykrywamy grzybami.


Zapiekamy około 20 minut.


Przed krojeniem lekko studzimy

Kategorie przepisów