Lasagne z czerwoną soczewicą
0,5 szklanki soczewicy
5 arkuszy makaronu do lasagne
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka cząbru
2 łyżki przecieru pomidorowego
olej
Sos beszamelowy:
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
posiekane listki bazylii
2 łyżki utartego sera grana padano
Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.
Zagotować mieszając, aby nie było grudek. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do sosu dodać sól, pieprz, posiekaną bazylię i gałkę muszkatołową.
Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.
Na patelni rozgrzać olej , zeszklić na nim posiekany czosnek, dodać soczewicę, sól, pieprz, cząber i przecier pomidorowy.
Wszystko razem przesmażyć, tak aby odparować nadmiar wody.
Makaron gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. Makaron powinien tylko lekko zmięc. Podczas gotowania należy uważać , aby płaty się nie posklejały.
Makaron rozłożyć osobno i porozcinć go na dwie równe części.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Na dnie ułożyć kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, soczewicę, makaron itd .
Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.
Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.