Lasagne z czerwoną soczewicą

Lasagne z czerwoną soczewicą
przepis:

0,5 szklanki soczewicy

5 arkuszy makaronu do lasagne

2 ząbki czosnku

sól, pieprz

1 łyżeczka cząbru

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej

Sos beszamelowy:

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

250 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

posiekane listki bazylii

2 łyżki utartego sera grana padano

Masło roztopić w garnuszku, przesmażyć na nim mąkę, dodać mleko.

Zagotować mieszając, aby nie było grudek. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Do sosu dodać sól, pieprz, posiekaną bazylię i gałkę muszkatołową.

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody.

Na patelni rozgrzać olej , zeszklić na nim posiekany czosnek, dodać soczewicę, sól, pieprz, cząber i przecier pomidorowy.

Wszystko razem przesmażyć, tak aby odparować nadmiar wody.

Makaron gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 min. Makaron powinien tylko lekko zmięc. Podczas gotowania należy uważać , aby płaty się nie posklejały.

Makaron rozłożyć osobno i porozcinć go na dwie równe części.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

Na dnie ułożyć kolejno: makaron, na to sos beszamelowy, soczewicę, makaron itd .

Ułożoną lasagne polać resztą sosu i posypać utartym serem.

Piec w temp. 180º st. przez ok. 30 min.

Zdjęcie - Lasagne z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Lasagne z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów