Labneh - kremowy serek z jogurtu greckiego
Labneh to odsączony jogurt grecki. Po 1-2 dniach odsączania jogurtu na sicie uzyskamy serek idealny do smarowania kanapek, po 4-6 dniach zwarty serek. U mnie jest to delikatny kremowy idealny do smarowania na kanapki. Do takiego serka możemy wykorzystać różne zioła, szczypiorek itd,u mnie na pierwszy raz jest bez niczego tylko sól, ale następnym razem będę kombinować z różnymi dodatkami.
- 2 duże jogurty greckie (800 g)
- 1 płaska łyżeczka soli
Jogurty greckie przełożyć do miski, dodać sól i razem dokładnie wymieszać.Sitko wyłożyć gazą i wlać jogurty na sitko, zawiązać gazę od góry za pomocą gumki recepturki, zbierając wolne brzegi gazy.Powiesić nad jakimś naczyniem, by serwatka mogła ściekać. Odstawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Serek można przygotować dłużej, np. 24 h wtedy jego konsystencja będzie bardziej zwarta. Przed przełożeniem na gazę, można do niego dodać dowolne zioła.