Kwas buraczany ( zakwas do barszczu )
Czas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek.
Składniki:
* 1 kg buraków
* 1 kromka razowego chleba
* czosnek
* liście laurowe
* ziele angielskie
* ziarna pieprzu czarnego
* przegotowana, zimna woda
Wykonanie:
Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry.
W słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.
Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Po 4-5 dniach zakwas powinien być gotowy. Należy wówczas usunąć zgromadzoną na powierzchni pianę, a zakwas zlać do butelki/słoika, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Zakwas dodawać do czerwonego barszczu. Wzmocni on jego kolor i nada charakterystycznego, kwaskowatego smaku.
Smacznego !