Kurki w sosie śmietanowo - koperkowym z indykiem i makaronem
Sezon na kurku w pełni więc i my zaczęliśmy :-) Dzisiaj przepis na pyszny i szybki obiad z kurkami, indykiem i makaronem. To wszystko w sosie śmietanowym z koperkiem. Pysznie było, polecam Wam bardzo, ja już kupiłam kolejne opakowanie kurek :-). Miłego piątku kochani :-)
Składniki na 3 porcje:
- 1 opakowanie kurek (około 350 g)
- 350 g fileta z indyka (może być kurczak)
- 1/2 opakowania makaronu razowego u mnie penne
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- pęczek koperku
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
1. Makaron gotujemy al'dente. Kurki myjemy, indyka kroimy w kostkę, koperek myjemy i siekamy.
2. Na patelni rozgrzewamy masło, na rozgrzane wrzucamy pokrojonego indyka, którego oprószamy solą i pieprzem, smażymy. Następnie dodajemy umyte kurki. Całość smażymy około 10 minut, chyba że są duże to wtedy możemy o pięć minut dłużej.
3. Do indyka i kurek wlewamy śmietankę, mieszamy, śmietana powinna po kilku minutach zacząć nam gęstnieć, dodajemy wtedy koperek, mieszamy, dodajemy makaron i ponownie mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe. Smacznego :-)