Kurczak z ryżem i szparagami

Kurczak z ryżem i szparagami
Kurczak  w kimacie orientalnym, z marynaty miodowo – czosnkowej, podany z ryżem parboiled i duszonymi szparagami. Przygotowanie całej potrawy zajęło mi 30 minut, nie licząc leżakowania mięsa w marynacie. Do tego przepisu, wybieramy szparagi cienkie o takiej samej grubości, grubsze musimy przeciąć wzdłuż na pół. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu, skorzystajcie z niego, dopóki trwa sezon na szparagi ?

Zdjęcie - Kurczak z ryżem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje
  • 2 filety z kurczaka
  • pęczek szparagów
  • 250 g ryżu parboiled
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól morska
Marynata
  • 1 pełna łyżka miodu naturalnego
  • 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy
Oraz
  • 3 łyżki sezamu do podania
Wszystkie składniki marynaty, dokładnie mieszam w miseczce, dodaję filety kurczaka, pokrojone na małe kawałki. Kawałki kurczaka, obtaczam w marynacie i odstawiam do lodówki na 40 minut. Ryż dokładnie płukam na sitku. Na jedną szklankę ryżu, daję dwie szklanki wody. Stawiam na gaz, w czasie gotowania, dodaję pełną łyżeczkę soli, pół łyżeczki curry i wszystko mieszam. Gotuję, od zagotowania około 15 minut. Odcinam zdrewniałe końcówki szparagów, kroję warzywo na 3 części. Na rozgrzaną patelnię daję kurczaka, razem z marynatą, smażę do czasu kiedy kurczak zmieni kolor. Dodaję szparagi, wszystko ponownie smażę, około 3 minuty. Następnie duszę, pod przykryciem około 10 minut. Kurczaka i szparagi, podaję z ryżem. Całość można posypać, podprażonym sezamem. Smacznego ?

Zdjęcie - Kurczak z ryżem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak z ryżem i szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów