Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem

Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem

Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki

  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 30 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 1 cebula
  • 1 żółtko
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami. Na gorącym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z pokrojoną w kostkę cebulką. Kiedy całość się zeszkli, pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą, żółtko oraz umytą i drobno posiekaną miętę, do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki smażymy na Kujawskim z ziołami przez ok. 5-7 min. tak, by nabrały ładnego, rumianego koloru.

Małe kotleciki podajemy ciepłe, ze świeżo posiekaną miętą.

Porada:

Warto poeksperymentować z innymi świeżymi ziołami. Smak mięty można wzbogacić np. świeżą bazylią czy szałwią. Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com

 

 

Kategorie przepisów