Kuleczki jagnięce z miętą i czosnkiem
Składniki
- 250 g mielonej jagnięciny
- 30 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Przygotowanie:
Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski i doprawiamy pieprzem oraz solą. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z ziołami. Na gorącym tłuszczu podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek z pokrojoną w kostkę cebulką. Kiedy całość się zeszkli, pozostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem, bułkę tartą, żółtko oraz umytą i drobno posiekaną miętę, do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i formujemy z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki smażymy na Kujawskim z ziołami przez ok. 5-7 min. tak, by nabrały ładnego, rumianego koloru.
Małe kotleciki podajemy ciepłe, ze świeżo posiekaną miętą.
Porada:
Warto poeksperymentować z innymi świeżymi ziołami. Smak mięty można wzbogacić np. świeżą bazylią czy szałwią. Przepis pochodzi z www.aleglodomorek.blogspot.com