Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar

Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar

Te krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar to hit podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów. Wszyscy uczestnicy są zachwyceni ich niecodziennym smakiem i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Sam pomysł przygotowania tego dania dotarł do mnie pocztą pantoflową – w podobny sposób przygotowywała je po raz pierwszy Beata Śniechowska w swojej restauracji Młoda Polska. Gdy po raz pierwszy usłyszałem o farszu z młodej kapusty z boczniakami, serem cheddar i dodatkiem musztardy francuskiej zamkniętym w szpinakowym naleśniku, usmażonym następnie w panierce panko (japońskiej bułce tartej), wiedziałem, że to musi smakować obłędnie. Dlatego też postanowiłem te smaczne opowieści wdrożyć w życie i przygotować moją wersję krokietów w nieco odświętnej odsłonie.

Jak wiadomo barszcz to nieodłączny element tradycyjnych krokietów. Dlatego postanowiłem zrobić tutaj dwa w jednym i samo ciasto naleśnikowe przygotowałem z dodatkiem soku z buraków, dzięki któremu zawdzięczają swój piękny różowy kolor. Z powodu braku młodej kapusty o tej porze roku, podmieniłem ją na kapustę pekińską, która sprawdziła się tutaj znakomicie. Sam farsz z boczniakami i serem cheddar doprawiony musztardą francuską, sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem jest tak smakowity, że chce się go wyjadać łyżeczką. Ale jeśli zawiniemy go w naleśniki, a następnie całość obtoczymy w panko i usmażymy, to efekt przerośnie Wasze oczekiwania. Krokiety z tego przepisu świetnie smakują z dodatkową porcją musztardy, ale często je również podaję z winnym jabłkowym purée oraz salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych z tego przepisu. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości, to zdecydowanie będzie strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam te krokiety buraczane w panko nie tylko od Święta. ?

Aha, jeszcze drobna uwaga na koniec – jeśli smażenie na głębokim oleju nieco Was przeraża, to te krokiety można również upiec w piekarniku. Wtedy oczywiście ich nie panierujemy, tylko układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 10 minut. Ser wtedy zdąży się rozpuścić, a sam naleśnik stanie się chrupiący.

Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar Wydrukuj przepis Ilość porcji: 6-8 sztuk Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Buraczane naleśniki:

  • 160 g pszennej
  • 2 duże jajka
  • 250 ml mleka
  • 175 ml soku z buraków
  • 40 g roztopionego masła lub 40 ml oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki soli

 

Farsz:

  • 250 g boczniaków
  • pół główki kapusty pekińskiej średniej wielkości (300-400 g)
  • 1 duża cebula
  • 50 g sera cheddar
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

  • 1 l oleju do smażenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • ok. szklanka panko
  • musztarda francuska do podania
PRZYGOTOWANIE

Buraczane naleśniki

  1. Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 minut.
  2. Na suchej patelni usmaż 6-8 dużych naleśników (o średnicy ok. 24-26 cm). Uważaj, aby zbytnio ich nie zarumienić. (Smażymy tylko do momentu, aż ciasto się zetnie).

 

Farsz

  1. Kapustę pekińską drobno poszatkuj, przełóż do miski, zasyp łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do złotego koloru.
  3. Boczniaki pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnie. Smaż, aż nabiorą rumieńców, a cała woda odparuje.
  4. Kapustę pekińską odciśnij z nadmiaru wody i wrzuć na patelnię. Duś przez kilka minut na patelni, aż zmięknie.
  5. Wlej sos sojowy, dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Ser cheddar zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z resztą przestudzonego farszu.

 

Krokiety

    1. Na środek każdego naleśnika nałóż po około 2-3 łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki złóż do środka tak, aby nadzienie nie wyleciało i zwiń krokiety.
    2. Wszystkie naleśniki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
    3. Jajka roztrzep widelcem i kolejno obtaczaj w nich naleśniki, a następnie panieruj je w panko.
    4. Krokiety smaż od razu na rozgrzanym do ok. 160°C oleju do złotego koloru.
    5. Podawaj z łyżką musztardy francuskiej obok. Krokiety smakują również świetnie na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych z tego przepisu.

Kategorie przepisów