Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar
Te krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską i serem cheddar to hit podczas prowadzonych przeze mnie warsztatów. Wszyscy uczestnicy są zachwyceni ich niecodziennym smakiem i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Sam pomysł przygotowania tego dania dotarł do mnie pocztą pantoflową – w podobny sposób przygotowywała je po raz pierwszy Beata Śniechowska w swojej restauracji Młoda Polska. Gdy po raz pierwszy usłyszałem o farszu z młodej kapusty z boczniakami, serem cheddar i dodatkiem musztardy francuskiej zamkniętym w szpinakowym naleśniku, usmażonym następnie w panierce panko (japońskiej bułce tartej), wiedziałem, że to musi smakować obłędnie. Dlatego też postanowiłem te smaczne opowieści wdrożyć w życie i przygotować moją wersję krokietów w nieco odświętnej odsłonie.
Jak wiadomo barszcz to nieodłączny element tradycyjnych krokietów. Dlatego postanowiłem zrobić tutaj dwa w jednym i samo ciasto naleśnikowe przygotowałem z dodatkiem soku z buraków, dzięki któremu zawdzięczają swój piękny różowy kolor. Z powodu braku młodej kapusty o tej porze roku, podmieniłem ją na kapustę pekińską, która sprawdziła się tutaj znakomicie. Sam farsz z boczniakami i serem cheddar doprawiony musztardą francuską, sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem jest tak smakowity, że chce się go wyjadać łyżeczką. Ale jeśli zawiniemy go w naleśniki, a następnie całość obtoczymy w panko i usmażymy, to efekt przerośnie Wasze oczekiwania. Krokiety z tego przepisu świetnie smakują z dodatkową porcją musztardy, ale często je również podaję z winnym jabłkowym purée oraz salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych z tego przepisu. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości, to zdecydowanie będzie strzał w dziesiątkę. Gorąco polecam te krokiety buraczane w panko nie tylko od Święta. ?
Aha, jeszcze drobna uwaga na koniec – jeśli smażenie na głębokim oleju nieco Was przeraża, to te krokiety można również upiec w piekarniku. Wtedy oczywiście ich nie panierujemy, tylko układamy na blaszce z papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 10 minut. Ser wtedy zdąży się rozpuścić, a sam naleśnik stanie się chrupiący.
Buraczane naleśniki:
- 160 g pszennej
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka
- 175 ml soku z buraków
- 40 g roztopionego masła lub 40 ml oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g boczniaków
- pół główki kapusty pekińskiej średniej wielkości (300-400 g)
- 1 duża cebula
- 50 g sera cheddar
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
- świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 l oleju do smażenia
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- ok. szklanka panko
- musztarda francuska do podania
Buraczane naleśniki
- Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 minut.
- Na suchej patelni usmaż 6-8 dużych naleśników (o średnicy ok. 24-26 cm). Uważaj, aby zbytnio ich nie zarumienić. (Smażymy tylko do momentu, aż ciasto się zetnie).
Farsz
- Kapustę pekińską drobno poszatkuj, przełóż do miski, zasyp łyżeczką soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do złotego koloru.
- Boczniaki pokrój w cienkie paski i wrzuć na patelnie. Smaż, aż nabiorą rumieńców, a cała woda odparuje.
- Kapustę pekińską odciśnij z nadmiaru wody i wrzuć na patelnię. Duś przez kilka minut na patelni, aż zmięknie.
- Wlej sos sojowy, dodaj musztardę i wymieszaj dokładnie. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Ser cheddar zetrzyj na drobnych oczkach i wymieszaj z resztą przestudzonego farszu.
Krokiety
-
- Na środek każdego naleśnika nałóż po około 2-3 łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki złóż do środka tak, aby nadzienie nie wyleciało i zwiń krokiety.
- Wszystkie naleśniki obtocz w niewielkiej ilości mąki.
- Jajka roztrzep widelcem i kolejno obtaczaj w nich naleśniki, a następnie panieruj je w panko.
- Krokiety smaż od razu na rozgrzanym do ok. 160°C oleju do złotego koloru.
- Podawaj z łyżką musztardy francuskiej obok. Krokiety smakują również świetnie na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych z tego przepisu.