Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym
Najprostszy i nasmaczniejszy pomysł na obiad na upalne dni znajdziesz w kuchni śródziemnomorskiej. Dziś propozycja z kuchni greckiej na danie syte i pożywne, a w roli głównej kritharaki i świeże, sezonowe warzywa.
Kitharaki w języku greckim oznacza zgrabny makaronik w ksztacie ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się.
Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne i orzeźwiające.
Idealna propozycja na wiele okazji: obiad na upalne dni, posiłek do zabrania ze sobą do pracy lub dodatek do dań z grilla.
Składniki na 4 porcje:
1/2 ogórka sałatkowego
100 g czarnych oliwek (bez pestek, ze słoiczka)
50 g kaparów (ze słoiczka)
250 g pomidorków koktajlowych
1 czerwona/biała cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
300 g makaronu kritharaki
sól
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
150 g sera feta
pieprz z młynka
250 g jogurtu greckiego (10%)
1/2 łyżeczki płatków chili
Wykonanie:
- ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki, następnie pokroić w 1 cm kostkę. Oliwki i kapary odsączyć z zalewy. Oliwki przekroić na pół. Pomidorki przekroić na ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w półkrąžki. Natkę pietruszki posiekać
- makaron ugotować w osolonej wodzie wg wskazań na opakowaniu (u mnie 12 minut)
- jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem
- makaron odcedzić, przelać zimną wodą.
- na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili