Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą/Creamy chicken, spinach and Marsala pasta
Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą/Creamy chicken, spinach and Marsala pasta 26 kwi , 2014 Brak komentarzy
Dziś przedstawiam przepis na kolejny przepyszny makaron. Tym razem w kremowym sosie ze słodkim winem Marsala, soczystymi kawałkami kurczaka, pieczarkami i szpinakiem. Użyłam tutaj makaronu typu penne, jednak każdy inny także sprawdzi się doskonale. Polecam ten przepis na obiad w pracowitym tygodniu, kiedy ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę to stanie przy garach. Na pewno wszyscy z obiadu będą zadowoleni, a się nie napracujemy:) Użyte tutaj wino Marsala można zastąpić Porto, też wychodzi smacznie. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kremowy makaron z kurczakiem, szpinakiem i Marsalą
(4-6 porcji)
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojone na małe kawałki (wielkości kęsa)
- 300 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 4 garście świeżego, umytego szpinaku
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3/4 szklanki wina Marsala
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki (30 %)
- 400 makaronu (u mnie penne )
- 1 szklanka parmezanu startego na tarce
- 5 łyżek masła
- sól i pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
- Dopraw kurczaka solą i pieprzem, a w dużej patelni rozpuść 1 łyżkę masła. Włóż kurczaka i smaż do zarumienia, po czym przełóż go na talerz i odstaw.
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Na patelni po kurczaku rozpuść kolejną łyżkę masła, włóż czosnek, pieczarki i cebulę, smaż przez około 6 minut. Następnie włóż usmażonego kurczaka, wlej wino, bulion i śmietankę, po czym doprowadź całość do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż sos lekko zgęstnieje.
- W międzyczasie odcedź makaron, pozostawiając sobie 1/2 szklanki wody z gotowania. Włóż makaron ponownie do garnka, wraz z pozostałymi 3 łyżkami masła, po czym wmieszaj sos z kurczakiem i pieczarkami, szpinak i połowę parmezanu, wymieszaj i gotuj przez ok minutę. Gdy makaron wchłonie zbyt dużo sosu, dodaj trochę odlanej wody z gotowania. Dopraw solą i pieprzem jeżeli będzie to konieczne.
- Wyłóż makaron na talerze, posyp parmezanem i natką pietruszki i podawaj.
Smacznego!
English version
Creamy chicken, spinach and Marsala pasta
(4-6 servings)
Ingredients:
- 2 large boneless, skinless chicken breasts, cut into bite sized pieces
- 300 g sliced mushrooms
- 4 handfuls of fresh spinach
- 1 small onion, diced
- 3 cloves garlic, minced
- 3/4 cup Marsala wine
- 1/2 cup chicken stock
- 1/2 cup heavy cream
- 400 dry pasta (I used penne)
- 1 cup Parmesan cheese
- 5 tablespoons butter
- salt and pepper to taste
- minced, chopped fresh parsley for garnish
Preparation:
- Season chicken with salt and pepper. Melt 1 tablespoon butter in a large skillet until foaming. Cook chicken until lightly browned. Transfer to plate when done.
- Boil water and cook pasta according to the directions.
- Melt additional 1 tablespoon of butter in skillet, add garlic, mushrooms and onion and cook for about 6 minutes. Add cooked chicken back into the skillet. Add the Marsala, chicken broth and cream and bring to a boil. Simmer until sauce is is slightly thickened.
- Drain pasta and reserve 1/2 cup cooking water. Return the pasta to the pot with the remaining 3 tablespoons of butter. Add the mushrooms and chicken mixture , and spinach with 1/2 cup of Parmesan cheese and cook until the pasta has absorbed some of the sauce, about 1 minute, adding the reserved cooking water as needed.
- Season with salt and pepper and serve with additional Parmesan cheese and a garnish of chopped parsley.
Enjoy!