Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi

Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi


Zdj─Öcie - Kremowy barszcz na zakwasie z ciastkami francuskimi - Przepisy kulinarne ze zdj─ÖciamiKto lubi czysty barszcz niech nie czyta dalej... ­čśőbo kremowy barszcz przygotowa┼éam z zakwasu, burak├│w i w┼éoszczyzny. Aby nie wyrzuca─ç ugotowanych warzyw, pozosta┼éo┼Ťci z czystego barszczu wszystko zmiksowa┼éam zup─Ö na krem. A tym kt├│rym nie chce si─Ö robi─ç pierog├│w -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuj─Ö jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje ob┼é─Ödnie.
Składniki:

włoszczyzna - porcja
buraki gotowane na parze - 2 opakowania

zakwas z burak├│w - 1 szklanka
czosnek - 2 z─ůbki
ziele angielskie - 3 ziarna
pestki dyni - troch─Ö
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
cynamon – 1 i 1/2 ┼éy┼╝eczki
imbir - ┼Ťwie┼╝y 2 cm
s├│l i pieprz - do smaku
Dodatki:
mrożone ciasto francuskie z masłem - 1 opakowanie
pieczarki i boczniaki w zale┼╝no┼Ťci od ilo┼Ťci go┼Ťci

Przygotowanie:

W┼éoszczyzne oczysci─ç i umie┼Ťci─ç w garnku wla─ç 1-1 i 0.5 l wody zagotowa─ç wywar ok. 15 minut)
Buraki pokroi─ç w kostk─Ö. Do wywaru doda─ç czosnek, ziele, imbir, a nast─Öpnie buraki. Doprawi─ç sol─ů. Gotowa─ç 5 minut. Wla─ç zakwas i zagotowa─ç. Doda─ç pieprz oraz cynamon i miksowa─ç na krem. Przela─ç do szklaneczek i dekorowa─ç pestkami dyni. Krem mo┼╝na poda─ç z pieczark─ů z pieca, panierowanym boczniakiem lub gwiazdkami z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie rozmrozi─ç (ok. 10 minut) z ciasta wyci─ů─ç dowolne kszta┼éty np. gwiazdki i piec w 220 stopniach C ok. 10-15 minut. Mo┼╝na te┼╝ upiec drzewka choinki. Ciasto nale┼╝y poci─ů─ç w 1 cm paski i na patyczku uformowa─ç choink─Ö.

Kategorie przepis├│w

Podobne przepisy