Krem z ziemniaka z zakwasem do żurku z kindziukiem
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 szklanka zakwasu do Żurku
- Olej Kujawski do smażenia
- 1 szklanka śmietany 30%
- 4-5 plastrów kindziuka
- Łyżka czarnuszki
- Olej Kujawski z czosnkiem
- Szpinak, koperek
- 2 łyżki startego sera z Wiżajn
- Pieprz, sól
Przygotowanie
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na maśle. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Jeszcze chwilę razem smaż warzywa, a następnie zalej je wodą i gotuj. Ugotowane ziemniaki zmiksuj na krem, dodaj czysty zakwas bez osadu z dna butelki. Do kremu dodaj gęstą śmietanę, dopraw solą i pieprzem.
Na oleju Kujawskim przesmaż kindziuk pokrojony w cienkie paski. Smaż aż stanie się chrupiący. Ser zetrzyj na tarce. Do talerza nalej zupę, posyp koperkiem i szpinakiem. Na koniec dodaj kindziuk, ser i czarnuszkę. Pokrop olejem Kujawskim z czosnkiem.
Produkcja: Kuchnia+