Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika

Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z pieczonej papryki z ziarnami słonecznika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 700 g czerwonej papryki
  • 200 g pomidorów bez skórki i pestek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g cebuli
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 20 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 40 ml oleju Kujawski słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 20 minut w temp. 200ºC. W tym czasie papryka powinna zmięknąć, a skórka na niej pomarszczyć się i lekko przypalić w niektórych miejscach.


Upieczoną paprykę owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zdejmujemy skórkę z papryki.


W garnku podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone pomidory i przesmażamy.


Dodajemy pieczoną paprykę i gorący bulion. Gotujemy 10 minut, a następnie miksujemy.


Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.


Wylewamy zupę na talerze. Posypujemy słonecznikiem i skrapiamy Kujawskim słonecznikowym tłoczonym na zimno.


Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy