Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie

Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie
Zdjęcie - Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem z cukinii z cukinią pieczoną w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 700 g młodej cukinii
  • 200 g ziemniaków
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g parmezanu
  • 50 g pora
  • 30 ml oleju Kujawski z oregano, pomidorem i cebulą
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

500 cukinii, ziemniaki, pora oraz czosnek kroimy na kawałki i szklimy na Kujawskim.


Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut.


W tym czasie pozostałą cukinię kroimy na paski. Obtaczamy w rozkłóconym jajku, a następnie w startym parmezanie. Pieczemy przez około 15 minut w 180ºC na złoty kolor.


Zupę miksujemy na krem. Dodajemy kremówkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zupę przelewamy do talerzy. 

Na wierzchu układamy paski pieczonej cukinii.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów