Krem z buraków z chipsami jarmużowymi
Zupa na cztery pory roku - zima!
Kolejny rok, kolejne MMMAK-owe wyzwania. Tym razem będziemy częstować sezonowymi zupami. Wybrałam buraka i jarmuż na zimową propozycję. Pięknie komponują się kolorystycznie i smakowo. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie takie zestawienie do gustu.
Składniki:
- 5-6 ugotowanych buraków,
- zakwas naturalny z buraków,
- bulion,
- 1 cebula pokrojona w kostkę,
- oliwa z oliwek,
- 1 gałązka jarmużu,
- sól, pieprz,
- sól różowa himalajska,
- kilka suszonych grzybków + 1 liść laurowy,
- 1 ostra papryczka chilli,
- 2-3 łyżki śmietany 18% tł. (niekoniecznie).
Przygotowanie: Podsmażyć na oliwie cebulę, dodać pokrojone buraki i chwilę dusić razem. Zalać bulionem, dodać grzybki i liść laurowy,ostrą papryczkę chilli i gotować 20 minut, na koniec dodać do smaku zakwasu z buraków. Następnie wyjąć listki i wszystko zmiksować. Doprawić przyprawami i dodać ewentualnie śmietanę. Jarmuż porwać na małe kawałki, skropić oliwą, oprószyć różową solą himalajską i chwilę zapiekać aż powstaną chrupiące chipsy. Zupę wlać do miseczek, podawać z jarmużowymi chipsami.
Zapraszam na zimowe zupy do Magdy, Małgosi, Ali i Kamili:-)!