Krem pomidoro-brzoskwiniowy z burratą

Krem pomidoro-brzoskwiniowy z burratą

Pamiętacie co Timothée Chalamet zrobił z soczystą brzoskwinką? Ja mam trochę inny pomysł, ale gwarantuję, że po konsumpcji tej kremowej zupy będziecie tryskać z radości.

Proszę sobie wyobrazić dojrzałe sierpniowe pomidory, podkreślone kwaskowtą brzoskwinią i jej odważną słodyczą. Wszystko to w towarzystwie tryskającej burraty, oliwy bazyliowej, chrupiących pistacji i papryczki chilli. Fantastico delicziozo 

Krem pomidorowo-brzoskwiniowy z bazyliową oliwą i burratą

  • 4-5 pomidorów (np. lima i malinowe)
  • 2 brzoskwinie
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka posiekanej papryczki chilli
  • 2 łyżki masła
  • gałązka bazylii
  • sól, pieprz
  • Dodatki:
  • 100 ml oliwy
  • gałązka oliwy
  • garść pistacji
  • plasterki chilli
  1. Do garnka wrzucamy posiekane drobno pomidory i brzoskwinie, pokrojoną drobno cebulę, poszatkowany czosnek i chilli. Dorzucamy masło, zmniejszamy ogień i dusimy na średnim ogniu przez 30 minut.
  2. W tym czasie oliwę miksujemy z bazylią.
  3. Rozgotowane pomidory z brzoskwiniami miksujemy blenderem, doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem. Możemy dodatkowo przetrzeć przez sito.
  4. Zupę serwujemy z oliwą bazyliową, posiekanymi pistacjami i tryskającą burratą.
Zdjęcie - Krem pomidoro-brzoskwiniowy z burratą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów