Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami

Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami
Zdjęcie - Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Krem czosnkowy zapiekany z cheddarem i bazyliowymi grzankami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na krem:
  • 1 główka czosnku
  • 150 g ziemniaków
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu mielonego
dodatkowo:
  • 100 g pieczywa pszennego
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią
  • 100 g sera cheddar
Przygotowanie

Grzanki:
Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok. 15 min., a następnie rumienimy na suchej patelni.

Krem:
Obrane ziemniaki kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4-5 min. Dodajemy posiekany czosnek i świeży tymianek. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 15-20 min. do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całość:
Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez ok. 15 min. Podajemy gorący!

Porada:
Cheddar możemy zastąpić dowolnym żółtym serem o ostrym smaku.



Przepis pochodzi z ostra-na-slodko.pl

Kategorie przepisów