Krem czekoladowy z awokado ( bez cukru )
Na blogu nadal zdrowo i fit. Czy już powinnam odłożyć książkę Kuchnia Fit Konrada Gacy ? Na razie jeszcze nie - to mocno inspirująca książka, dzięki której, aż chce się wprowadzać w życie zdrowe nawyki żywieniowe. A i dzięki niej pomysły w głowie mam nowe ;) .... dlatego już dziś zapraszam po przepis na zdrowszą wersję kremu czekoladowego - bez cukru, bez mleka, bez tłuszczów !
Składniki:
* 3 daktyle suszone
* 1/2 awokado
* 1/3 średniej wielkości banana
* 1 płaska łyżeczka kakao
Wykonanie:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie daktyle odcedzić, wyjąć pestki, jeśli je mają.
Banana i awokado pokroić w mniejsze kawałki. Razem z daktylami, przełożyć owoce do niedużego, wysokiego naczynia ( np. szerszy kubek ), wsypać kakao i przy użyciu blendera, zmiksować składniki na gładki krem.
Ja swój krem posypałam wiórkami kokosowymi.
Smacznego !