Kotlety ziemniaczane z boczkiem i sosem pieczarkowym

Oto pyszny przepis na kotlety ziemniaczane z chrupiącym boczkiem i aromatycznym sosem pieczarkowym! Idealne na obiad, szczególnie gdy masz ziemniaki z obiadu. Przygotowanie jest proste, a smak z pewnością zachwyci Twoich bliskich.
Do smażenia idealnie sprawdzi się olej Kujawski, który ma nowy super korek! Pomaga dozować olej małym lub dużym strumieniem, w zależności od potrzeb.
A czy wiecie, że nowa butelka Kujawskiego inspirowana jest strojem Kujawianek z reklam? Ma piękne kwiatuszki 🌸
Składniki na kotlety ziemniaczane z boczkiem i sosem pieczarkowym:
Kotlety ziemniaczane:
(8 sztuk):
- 450-500 g ziemniaków (można wykorzystać resztki z obiadu)
- 60 g boczku
- 1 szalotka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- po pół łyżeczki soli ziołowej, pieprzu ziołowego i czosnku
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia do smażenia
Sos pieczarkowy:
- 300g pieczarek
- 80 ml śmietanki 30%
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
Przyrządzanie kotletów ziemniaczanych z boczkiem i sosem pieczarkowym:
1️⃣ Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
2️⃣ Na patelni podsmażamy boczek i cebulkę na rumiany kolor.
3️⃣ Przestudzone ziemniaki tłuczemy, dodajemy do nich przyprawy, jajko, boczek i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
4️⃣ Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy je z dwóch stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
5️⃣ Pieczarki, czosnek i cebulę kroimy.
6️⃣ Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, wrzucamy czosnek i cebulę – przez chwilę smażymy.
7️⃣ Dodajemy pieczarki, smażymy razem.
8️⃣ Dodajemy natkę pietruszki, sos sojowy i śmietankę, chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne