Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty

Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty
Na kotlety wieprzowe do grillowania, lub pieczenia zwykle wybieram chudszy karczek lub szynkę. Potrawa bardzo prosta, idealna na ogrodowego grilla. Jeżeli nie chcemy długo czekać, możemy podpiec je w piekarniku, a potem dać na grilla. W domu kotlety można przygotować na patelni grillowej. Miodowa marynata sprawia, że kotlety będą miały piękny, złoty kolor. Do tak przygotowanych kotletów często wybieram sałatkę z brokułów, pomidorów i gotowanego jajka, przepis na dole wpisu. Bardzo polecam :-) Ten przepis pojawi się w  e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia. pl.

Zdjęcie - Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 6 kotletów z karczku wieprzowego
  • Łyżka papryki słodkiej
  • Biały pieprz
Składniki na marynatę
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • Łyżka kolendry
  • Łyżka tymianku
  • sok z połowy cytryny
Składniki marynaty dokładnie mieszam w szklanym naczyniu. Kotlety zanurzam w marynacie, przykrywam i daję do lodówki na całą noc. Na następny dzień mięso osączam z marynaty, posypuję papryką i pieprzem. Kotlety kładę na rozgrzany ruszt. Grilluję, często obracając do czasu, aż się zrumienią. Mięso można również upiec w piekarniku na funkcji grill w temp. 200 stopni. Kotlety podaję z sałatką lub surówką. Sałatka do potraw z grilla
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 180 g jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Brokuł krótko gotuję, odcedzam na sitku i dzielę na różyczki. Sparzone pomidory obieram i kroję na ćwiartki. Jajka również kroję na ćwiartki. Brokuły, jajka i pomidory podaję z sosem z jogurtu, majonezu i czosnku. Smacznego :-)

Zdjęcie - Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów