Kotlety z miodowo – ziołowej marynaty
Na kotlety wieprzowe do grillowania, lub pieczenia zwykle wybieram chudszy karczek lub szynkę. Potrawa bardzo prosta, idealna na ogrodowego grilla. Jeżeli nie chcemy długo czekać, możemy podpiec je w piekarniku, a potem dać na grilla. W domu kotlety można przygotować na patelni grillowej. Miodowa marynata sprawia, że kotlety będą miały piękny, złoty kolor. Do tak przygotowanych kotletów często wybieram sałatkę z brokułów, pomidorów i gotowanego jajka, przepis na dole wpisu. Bardzo polecam :-)
Ten przepis pojawi się w e-booku kulinarnym serwisu z Pierwszego Tłoczenia. pl.
Składniki
- 6 kotletów z karczku wieprzowego
- Łyżka papryki słodkiej
- Biały pieprz
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z ostrą papryką, pomidorami i bazylią
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- Łyżka kolendry
- Łyżka tymianku
- sok z połowy cytryny
- 1 brokuł
- 3 pomidory
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 180 g jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę