Kotlety z kaszy jaglanej z kapustą

Kotlety z kaszy jaglanej z kapustą
Kotlety jaglane robię dość często, wypróbowuję różne warzywne dodatki, oraz zioła i przyprawy. Dzisiaj przygotowałam kotlety z młodą kapustą i suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Kotlety podaję z surówką, lub wiosenną sałatką, bardzo smaczna propozycja na obiad i kolację. Kto nie lubi zabawy w formowanie kotletów, panierowanie i smażenie, niech po prostu wymiesza kaszę z młodą kapustą i tak będzie pysznie

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 350 g młodej kapusty
  • 2 cebule drobno pokrojone
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 pełna łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki kminku
  • 3/4 szklanki zmielonych łatków owsianych lub bułka tarta
  • masło klarowane do smażenia
Kaszę dokładnie opłukuję zimną wodą, zalewam dwoma szklankami wody, dodaję łyżeczkę soli. Kaszę gotuję od zagotowania około 10 min. Przykrywam pokrywką i odstawiam. Cebulę i czosnek smażę na klarowanym maśle do czasu, kiedy cebula odparuje wodę. Drobno posiekaną kapustę, gotuję w lekko posolonej wodzie z kminkiem, do miękkości. Kapustę dokładnie odcedzam. Kaszę, kapustę, cebulę i czosnek niedźwiedzi daję do miseczki i dokładnie mieszam. W dłoniach formuję małe kotlety, panieruję w zmielonych płatkach owsianych, lub w bułce tartej. Krótko smażę na rumiano i od razu podaję. Smacznego

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety z kaszy jaglanej z kapustą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów