Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław

Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław

To danie miało kilka inspiracji: po pierwsze nowy nabytek książkowy "Warzywo" Dominiki Wójciak, bardzo bogatej w warzywne inspiracje nowej pozycji na rynku Książek kulinarnych, po drugie rozmowa z moim synkiem, który o dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora , stek. Po trzecie, copiątkowa wizyta na targowisku nie mogła zakończyć się inaczej niż właśnie z kalafiorem w koszyku, stosy śnieżnobiałych główek drażniły wzrok na każdym straganie. Skoro moje upodobania kulinarne coraz bardziej skłaniają się ku darom pól, sadów i lasów na tworzenie warzywnych kotletów, burgerów nie trzeba mnie długo nakłaniać. Do warzywnych kotletów lubię dodawać kaszę, zabieg taki poczyniłam również z przypadku rzeczonego kalafiora. Owy kalafior jednak walczy na talerzu o uwagę z sałatką, bowiem sos skrywający w sobie syrop klonowy i pastę tahini ubiera ją w zupełnie inne nuty smakowe. W poszukiwaniu innych warzywnych "kotletów" zapraszam po przepis na burgery z kaszy jaglanej i buraków, oraz z komosy ryżowej - wszystkie smaczne i zdrowe! Zdjęcie - Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki: ok 15 małych szt Czas przygotowania: 40 min


Kotlety
1 średniej wielkości kalafior (ok 1 kg)
1 szklanka kaszy jaglanej
4 cebulki dymki
pęczek natki pietruszki
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki startego parmezanu
pieprz, sól
olej rzepakowy

Coleslaw
1 mała białe kapusta
1 kalarepa
1 duża marchewka
2 cebulki dymki
5 łyżek majonezu
2 łyżki naturalnego jogurtu
1 łyżka pasty tahini
2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu)
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz 


Opcjonalnie garść orzechów włoski
1 łyżka ziaren sezamu


Przygotowanie:

1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania, gdyż zacznie się sklejać, przykrywamy rondel i gotujemy na średnim ogniu, ok 10 min aż kasza wchłonie prawie cały płyn, odsączamy na sicie 2. Z kalafiora odcinamy głąb i dzielimy go na różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami na złoty kolor, delikatnie obracamy na drugą stronę 6. Coleslaw - kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i szatkujemy w drobne paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kalarepę obieramy, kroimy w wąskie słupki, dymki siekamy, łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce 7. Sos - łączymy majonez, jogurt, tahini, syrop klonowy i ocet, składniki najlepiej zblendować aby uzyskać gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem 8. Warzywa zalewamy sosem, jeśli chcemy wzbogacić smak można uprażyć na suchej patelni orzechy lub sezam i oprószyć sałatkę




Zdjęcie - Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów