Kotlety z grochu lub fasoli babci Alutki
Składniki
- 1 szklanka grochu lub fasoli
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 1 bułeczka
- majeranek (szczypta)
- pieprz, sól do smaku
- Olej Kujawski 3 ziarna - do smażenia
Przygotowanie
Namoczoną fasolę lub groch ugotować i skręcić przez maszynkę, bułkę namoczyć i odcisnąć i też przekręcić przez maszynę do mięsa. Wszystko wymieszać. Cebulę drobno pokroić i zrumienić. Do grochu dodać wszystkie składniki i do smaku dodać soli i pieprzu i formować kotlety. Podawać z sosem lub surówką z kiszonej kapusty.
Do tej pory pamiętam obiady u Babci Ali, na które przychodziliśmy z całą rodziną w niedzielne popołudnia. Babcia zawsze potrafiła wyczarować nam coś smacznego i ciekawego z tego, co akurat miała w spiżarni - jej kotlety z grochem i /lub fasolą są lekkim, wegetariańskim posiłkiem, który z powodzeniem możecie zaserwować nawet najbardziej wymagającym domownikom.