Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na typowo jesienny obiad. Soczyste kotleciki schabowe z kostką, w sosie z palonego masła i podane z kremowym makaronem z rydzami, pieczarkami i chrupiącą szałwią. Może opis brzmi skomplikowanie, jednak zapewniam, że danie jest łatwe w przygotowaniu i każdy da sobie z nim radę. Mój ukochany stwierdził (a jest moim największym krytykiem :P), że jest to jedno z moich najlepszych dań, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką, lekko rozbite tłuczkiem
- sól i pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia mięsa
- 6 łyżek masła
- 5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- garść świeżych liści szałwii
- szczypta startej gałki muszkatołowej
Składniki na makaron:
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
- 250 g rydzów i pieczarek (mogą być same pieczarki lub inne grzyby), pokrojone na kawałki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- 400 g makaronu
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 1/4 szklanki śmietanki 36 %
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone kotlety dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące, otrzep z jej nadmiaru i odstaw.
- W dużej patelni na średnim ogniu, rozgrzej 2 łyżki masła z 3 łyżkami oliwy z oliwek, włóż 2 kotlety i smaż przez 3 minuty. Gdy już się ładnie zarumienią odwróć na drugą stronę, smaż przez kolejne 3 minuty i przełóż na talerz. Dodaj trochę masła i powtórz czynności z pozostałymi kotletami.
- Do tej samej patelni dodaj resztę masła i szałwię i smaż aż zaczną pojawiać się brązowe drobinki. Gdy masło już będzie ładnie zarumienione, zdejmij z ognia i wyjmij szałwię na papierowy ręcznik.
- Do patelni z masłem dodaj teraz sok z cytryny wraz z winem, umieść na średnim, doprowadź do wrzenia i gotuj zdrapując wszelkie drobinki z dna patelni, po czym dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Włóż kotlety i podgrzewaj na małym ogniu przez kolejne 5 minut, po czym utrzymuj w cieple.
- W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odstaw.
- Umieść kolejną dużą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę i rozłóż na niej równomiernie grzyby. Smaż bez mieszania, przez około 2 minuty, do zarumienienia, po czym dopraw je solą i pieprzem, odwróć je na drugą stronę i smaż bez mieszania kolejne 5 minut. Wmieszaj czosnek, smaż przez 1 minutę, po czym dodaj dwie łyżki masła wraz z chilli cayenne.
- Następnie dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z grzybami, parmezanem, mozzarellą i śmietaną, podgrzewaj do otrzymania kremowego sosu, po czym wmieszaj pietruszkę i zdejmij z ognia.
- Wyłóż makaron na talerze, na nim umieść kotlety z chrupiącą szałwią. Całość polej brązowym masłem i podawaj danie posypane parmezanem.
Smacznego!
English version
Pork chops with sage and mushroom pasta
(4 servings)
Ingredients:
- 4 pork chops, pounded thin
- salt and pepper, to taste
- flour, for dredging (about 1/3 cup)
- 6 tablespoons butter, divided
- 5 tablespoons olive oil
- lemon juice from 1 lemon
- 1/2 cup dry wine
- handful fresh sage leaves
- pinch of grated nutmeg
Ingredients for pasta:
- 3 tablespoons olive oil
- 250 g mushrooms, cut into pieces
- 1 clove garlic, minced
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- salt and pepper, to taste
- 400 g pasta
- 1 cup grated parmesan cheese
- 1/2 cup grated mozzarella cheese,
- 1/4 cup heavy cream
- 2 tablespoons fresh parsley, chopped
Preparation:
- Season pork chops with salt and pepper, dredge through the flour, shaking off any excess and place on a plate.
- In a large skillet over medium high heat, melt 2 tablespoons of butter with 3 tablespoons olive oil, add 2 chops and cook for 3 minutes. When it is browned, flip and cook other side for 3 minutes, and transfer to plate. Repeat with next 2 pork chops.
- Add the remaining butter and sage, allow the butter brown and bubble. Once the butter has browned, remove the sage to a paper towel lined plate and set aside.
- To the pan with the butter, add the lemon juice, and wine. Return to stove and bring to low boil, scraping up brown bits from the pan, stir in the nutmeg and season with salt and pepper. Return pork chops to the pan and simmer for 5 minutes and keep warm on the stove.
- Meanwhile, cook the pasta according to package directions until al dente and drain.
- Heat another large pan over high heat, add the olive oil and sprinkle in the mushrooms in a single layer. Let them cook without stirring until they have caramelized on the bottom, about 2 minutes, toss them once and season with salt and pepper, to taste. Continue to cook without stirring for about 5 minutes, add the garlic, cook for about 1 minute and add two tablespoons butter and the cayenne.
- Add cooked pasta the pan with the mushrooms, mix and add the parmesan cheese, mozzarella and cream, cook for a while, remove from the heat and stir in the parsley.
- To serve, divide the pasta among plates and top with pork chops and crisp sage. Drizzle the pan sauce from the chops over the meal. Serve with parmesan
Enjoy!