Kotlety mielone z pieczarkami w pomidorowym sosie
Mielone kotlety to takie fajne danie, które można przygotować na różne sposoby, biorąc pod uwagę zarówno kwestię wyboru samego mięsa, jak i dodatków.
U mnie tym razem kotleciki z mięsa wieprzowo-wołowego z pieczarkami, i ryżem jako dodatkiem do całości. Jeżeli wolisz drobiowe mięso możesz śmiało sobie go na takie podmienić lub zobaczyć przepis na mielone kotlety z pieczarkowym farszem, które przygotowałam właśnie z mięsa drobiowego. Jeżeli zaś wolisz pieczarki wykorzystać do sosu, może zainteresuje Cię przepis na pyszne kotleciki mielone w pieczarkowym sosie (KLIK). Są obłędnie dobre!
Składniki na kotlety mielone z pieczarkami w pomidorowym sosie:
- 500-600 g mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 500 ml bulionu
- mąka pszenna
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 2 listki laurowe
- 90 g koncentratu pomidorowego
- mielona papryka słodka i ostra
- oregano, majeranek
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- masło klarowane/olej
- ryż
Jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami w pomidorowym sosie?
Przygotowanie pieczarek:
Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki.
W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła, szklimy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Dusimy do czasu, aż cały płyn, jaki puszczą grzyby, odparuje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej mielonej papryki.
Przygotowanie mięsa:
Mięso mielone doprawiamy ulubionymi przyprawami (u mnie to sól, pieprz, mielona papryka słodka i szczypta ostrej, granulowany czosnek oraz po trosze oregano i majeranku). Dodajemy jajko. Dokładnie wyrabiamy, mieszając tym samym mięso z przyprawami. Jeżeli mamy, możemy dodać namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, kajzerkę.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy płaskie kotleciki. Na środku umieszczamy porcję pieczarek (u mnie po 1 łyżce), zlepiamy w okrągłe kotleciki. Obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki (u mnie krupczatka) i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron do przyrumienienia).
Duszenie mięsa:
Obsmażone kotleciki przekładamy do rondelka i podlewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe oraz koncentrat pomidorowy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut. Po tym czasie pokrywkę odkładamy. Gotujemy dalej, aż do lekkiego zredukowania sosu.
Mąkę mieszamy ze śmietanką za pomocą małej rózgi kuchennej, do czasu aż znikną wszystkie grudki. Dodajemy do sosu, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy sos solą, pieprzem, suszoną bazylią lub szczyptą cukru.
Podajemy np z ryżem.