Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną – hit, czy może raczej kit? Dla wielu z nas kotlety bez mięsa nie istnieją, a dania bezmięsne są nudne i niezbyt pożywne. Przecież to absolutna nieprawda! Obiad bez mięsa to nie tylko sałatka w okresie stosowania diety, czy obchodzony przez wielu piątkowy post.  Ja wiem, że schematy żywieniowe przenoszone są z pokolenia na pokolenie, a z tymi tradycjami bywało różnie. Chciałabym jednak, abyśmy zrobili krok naprzód. Żebyśmy zaczęli kreatywnie spoglądać na temat przygotowania codziennych posiłków.  Aby  posiłek bezmięsny przestał być postrzegany, jako danie z puli oszczędnościowych przed wypłatą lub co gorsza, posiłek drugiej kategorii.

Tak często widuję pytania typu: Co dzisiaj na obiad, bo kurczak nam się przejadł, a nie mam innego pomysłu?

Naprawdę? Nie wierzę w to, co czytam w mediach. Przecież jest tyle możliwości i tyle wariacji na ich temat. Od sześciu lat zapisuję w internecie większość swoich kulinarnych pomysłów i wiem jedno – można jeść przez cały ten okres co dziennie inne danie i wciąż mieć zapas przepisów na kolejną dekadę.

Kotletów bezmięsnych (celowo nie nazywam ich kotletami wegetariańskimi) może być wiele. W swojej blogowej karierze robiłam już:

Kotlety ryżowo owsiane

kotlety ryżowe

Kotlety jajeczne z groszkiem

burgery z zielonego groszku

Wszystkie z nich były pyszne. Przyszła więc pora na ich kolejną odsłonę. Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną – proste, zdrowe i przy okazji bezglutenowe. Wegetariańskimi staną się w pełni dopiero, gdy użyjemy wegetariańskiego odpowiednika sera. Klasyczne sery podpuszczkowe zazwyczaj nie spełniają tego wymogu. Goszcząc na obiedzie wegetarianina, warto o tym pamiętać, by nie wyszedł z naszego domu głodny.

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min

Rodzaj przepisu: Wegetariańskie

Porcje: 4

Składniki

  • 8 dużych jajek
  • 125g kaszy jaglanej (surowej)
  • 100g sera pecorino (lub wegetariańskiego/100% bezglutenowego odpowiednika)
  • 2 cebule dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • panier bezglutenowy np z ciecierzycy lub bułka tarta
  • olej do smażenia, ok 150ml

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą i ugotuj w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedź i ostudź.
  2. jajek ugotuj na twardo i ostudź. Następnie obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  3. Do rozdrobnionych jajek dodaj ugotowaną kaszę, posiekaną drobno dymkę, natkę oraz przyprawy. Dodaj 1 surowe jajko i wyrób jednolitą masę.
  4. Z gotowej masy formuj lekko spłaszczone kotleciki średniej wielkości. Następnie obtocz je w panierce - ja użyłam panieru z ciecierzycy.
  5. Smaż kotlety jajeczne na dobrze rozgrzanym oleju, na złoty kolor z obu stron.
  6. Podawaj z ulubioną surówką

3.5.3229  

 

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów