Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym

Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlet wieprzowy w sosie musztardowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g schabu wieprzowego
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%
  • 125 ml białego, półwytrawnego wina
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso podziel na 4 kotlety. Lekko rozbij je łuczkiem. Oprósz solą i pieprzem.

 

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna i usmaż mięso z obu stron. Usmażone mięso przełóż na talerz.

 

Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek, aż zmiękną. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Całość podlej winem i poczekaj, aż większość odparuje. Dodaj obie musztardy i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dodaj kremówkę i ponownie zagotuj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek bulionu.

Mięso włóż do sosu i podawaj od razu.

 

Porada:

Jeśli nie chcesz lub nie możesz użyć wina, do przygotowania sosu użyj bulionu warzywnego.

 

Do smażonych potraw, takich jak to danie, świetnie sprawdzi się olej Kujawski 3 Ziarna o innowacyjnym składzie. Dzięki połączeniu w idealnych proporcjach oleju rzepakowego, lnianego oraz z pestek dyni świetnie podkreśla smak smażonego mięsa.

 

 

Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów

Podobne przepisy