Kotleciki z grochu i kiszonej kapusty pachnące leśnymi grzybami

Zdjęcie - Kotleciki z grochu i kiszonej kapusty pachnące leśnymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotleciki z grochu i kiszonej kapusty pachnące leśnymi grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1/2 kg kapusty kiszonej (nie mylić z kwaszoną!)
  • 200 g grochu łuskanego
  • 15 g suszonych grzybów leśnych (u mnie opieńki)
  • około 1/2 - 3/4 szklanki bułki tartej (zależy od wilgotności pozostałych składników)
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • sól do smaku
  • olej Kujawski do smażenia
Przygotowanie Kapustę zalać wodą, ale tylko na tyle, by była przykryta. Zagotować i pod przykryciem, na małym gazie, gotować do miękkości - przez około godzinę.


Grzyby zalać gorącą wodą i też pod przykryciem, na małym gazie, gotować około godzinę. Po tym czasie odcedzić i osuszyć.


Groch zalać dwiema szklankami wody i ugotować do miękkości.


Cebulkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju Kujawskim do czasu, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć razem dalej pod przykryciem, na małym gazie, przez kolejne 15-20 minut, po czym zdjąć przykrycie i smażyć, aż cały płyn odparuje.


Ugotowaną kapustę odcisnąć z wody. Razem z przesmażonymi grzybami i ugotowanym grochem zmielić maszynką do mięsa. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Dodawać po trochu bułkę tartą. Ilość bułki zależy od tego jak: duże są jajka, mokry wyszedł nam groch, mokra jest kapusta. Bułka ma na celu zbicie całej masy w jedną całość i umożliwienie formowania kotlecików. Dodajemy jej tyle, aby masa była w miarę zbita.


Z gotowej masy formujemy równe kotleciki. Każdy obtaczamy wokół w bułce tartej.


Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski, układamy kotleciki (powinny być zanurzone w oleju do około 1/2 wysokości). Smażymy z obu stron do czasu, aż się pięknie zezłocą. Podajemy wedle uznania na gorąco lub na zimno prosto z lodówki. W obu wersjach są wyśmienite.



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pomidory nadziewane tuńczykiem
1

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Kotlety w panierce grzybowo-serowej

Kotlety w panierce grzybowo-se…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim