Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdzowego
Koszyczek to zarazem ladna i smaczna wizytowka naszego wielkanocnego stolu.
Na zdjeciu prezerntuje sie okazale wraz z barwionymi jajkami-ale calosc nie bedzie czekac na niedziele wielkanocna,dzisiaj spotykaja sie polskie dziewczyny na "jajeczku" , wyprzedzimy nieco czas i zjemy wszystko-jajka z koszyczkiem.
Polecam ten przepis ,bo jest naprawde prosty ,zasada jest jednak jedna-ciasto na koszyczek musi byc bardzo scisle ,inaczej "rozplynie" sie nam podczas pieczenia.
Zapraszam!
Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdzowego
Przepis na 2 male lub 1 duzy koszyczek ( na zdjeciu maly )
.500 gr mąki pszennej
.100 gr masla miekkiego
.200 ml mleka ( niepelna szklanka )
1 jajko
.12 gr drozdzy swieżych ( tylko )
.2 lyzki cukru
.1/2 lyzeczki soli
Ponadto
.foremka do babki
Wykonanie
Robimy zaczyn z drozdzy ,mleka i 1 lyżki cukru.
Make przesiewamy do miski ,dodajemy sol i 1 lyzke cukru-wszystko mieszamy,dalej wlewamy zaczyn,jajko i oraz miekkie maslo,zarabiamy ciasto,wyrabiamy je kilka minut na stolnicy- jak wspomnialam musi byc b.scisle.
Ciasto przekladamy do miski okrywamy i czekamy 1 i 1/2 godz. do podwojenia objetosci.
Wyrosniete ciasto wyrabiamy ponownie,dzielimy je na porcje i robimy waleczki.
Najpierw budujemy kratke wielkosci spodu blaszki na ktorej bedziemy budowac koszyczek.
Kolejno z kazdej porcji robimy walek i przciskamy go do dna blaszki,potem naprzemiennie dociskamy ich konce i smarujemy bialkiem .
Na to nakladamy kratke i dociskamy ja ,blaszke wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temp.170stC przez 25 min.
Upieczony rumiany koszyczek pozostawiamy na blaszce do calkowitego wystygniecia ,potem bez problemu zdejmujemy go i jest gotowy.
Pozdrawiam!