Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdzowego

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdzowego

Koszyczek to zarazem ladna i smaczna wizytowka naszego wielkanocnego stolu.

Na zdjeciu prezerntuje sie okazale wraz z barwionymi jajkami-ale calosc nie bedzie czekac na niedziele wielkanocna,dzisiaj spotykaja sie polskie dziewczyny na "jajeczku" , wyprzedzimy nieco czas i zjemy wszystko-jajka z koszyczkiem.

Polecam ten przepis ,bo jest naprawde prosty ,zasada jest jednak jedna-ciasto na koszyczek musi byc bardzo scisle ,inaczej "rozplynie" sie nam podczas pieczenia.

Zapraszam!

 

Zdjęcie - Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Koszyczek wielkanocny z ciasta drożdzowego

Przepis na 2 male lub 1 duzy koszyczek ( na zdjeciu maly )

.500 gr mąki pszennej

.100 gr masla miekkiego

.200 ml mleka ( niepelna szklanka )

1 jajko

.12 gr drozdzy swieżych ( tylko )

.2 lyzki cukru

.1/2 lyzeczki soli

Ponadto

.foremka do babki

 

Wykonanie

Robimy zaczyn z drozdzy ,mleka i 1 lyżki cukru.

Make przesiewamy do miski ,dodajemy sol i 1 lyzke cukru-wszystko mieszamy,dalej wlewamy zaczyn,jajko i oraz miekkie maslo,zarabiamy ciasto,wyrabiamy je kilka minut na stolnicy- jak wspomnialam musi byc b.scisle.

Ciasto przekladamy do miski okrywamy i czekamy 1 i 1/2 godz. do podwojenia objetosci.

Wyrosniete ciasto wyrabiamy ponownie,dzielimy je na porcje i robimy waleczki.

Zdjęcie - Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpierw budujemy kratke wielkosci spodu blaszki na ktorej bedziemy budowac koszyczek.

Zdjęcie - Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejno z kazdej porcji robimy walek i przciskamy go do dna blaszki,potem naprzemiennie dociskamy ich konce i smarujemy bialkiem .

Zdjęcie - Koszyczek wielkanocny z ciasta drozdzowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na to nakladamy kratke i dociskamy ja ,blaszke wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temp.170stC przez 25 min.

Upieczony rumiany koszyczek pozostawiamy na blaszce do calkowitego wystygniecia ,potem bez problemu zdejmujemy go i jest gotowy.

Pozdrawiam!

 

 

 

 

Kategorie przepisów