Korzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi
Korzenne naleśniki choinki z twarogiem i powidłami śliwkowymi to idelany pomysł na świąteczne śniadanie w sam raz dla dzieciaków. Bezglutenowe ciasto naleśnikowe z mąki ryżowej z dodatkiem przyprawy do piernika od razu wprowadza w bożonarodzeniowy nastrój. Do tego smakowite nadzienie z twarogu z powidłami śliwkowymi i prosta dekoracja z bitej śmietany i owoców. Co sądzicie o takiej formie podania naleśników? ;)
* SKŁADNIKI na 6 naleśnikików o średnicy 20 cm (2 porcje)
Ciasto naleśnikowe:
- 100 g mąki ryżowej
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 1 łyżka masła
Farsz:
- 250 g tłustego twarogu
- 4 łyżki powideł śliwkowych
Dodatkowo:
- bita śmietana
- cukier puder
- owoce: np. kiwi, kaki, granat
* PRZYGOTOWANIE
Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię do naleśników mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki.
*W wersji tradycyjnej mąkę ryżową możesz zastąpić po prostu pszenną.
Farsz i podanie Twaróg ugnieć za pomocą widelca i wymieszaj z powidłami śliwkowymi. Naleśniki posmaruj gotowym twarożkiem i złóż na trójkąty. Ułóż na dwóch talerzach jedne na drugim, naśladując kształt choinki. Z bitej śmietany (możesz dodać do niej dodatkowo cynamon) uformuj łańcuch i ozdób go pokrojonymi owocami.
*