Korzenna tarta dyniowo - kajmakowa
Jest to najlepsza słodka tarta, jaką miałam okazję robić tej jesieni. Na kakaowym spodzie, pyszna kajmakowa masa z dynią, która gra tutaj pierwsze skrzypce. Z dodatkiem skórki z cytryny i przyprawy korzennej, na koniec posypana posiekanymi migdałami. Po prostu coś wspaniałego dla prawdziwych łasuchów.
Korzenna tarta dyniowo - kajmakowa
/forma o średnicy 25 cm/
spód:
150g ciasteczek maślanych
1 łyżka kakao
2 łyżeczki oleju kokosowego
masa:
2 szklanki puree dyniowego
400g masy kajmakowej
50g serka śmietankowego
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej
skórka otarta z 1 cytryny
do podania: posiekane migdały
Ciasteczka rozdrobnić z kakao i olejem kokosowym na gładką masę. Wylepić nią formę i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy.
Puree zmiksować z masą kajmakową. Dodać jajko, serek, przyprawę oraz skórkę. Zmiksować dokładnie do połączenia się składników. Masę wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut. Wyjąć i ostudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze zastygła. Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami. Smacznego!