Kopytka ziołowe ze szparagami


Dla miłośników gotowania nastał najpiękniejszy czas w roku! Stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców i cieszą już samym wyglądem. Większość z nich jest niezwykle zdrowa, do tego smaczna i tania. Grzechem byłoby z nich teraz nie korzystać.
W mojej kuchni nadal sporo szparagów. Cieszymy się ich smakiem póki są! Zielone szparagi są zupełnie bezproblemowe w przygotowaniu, nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu!
Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia itd)
Dodatki:
pęczek zielonych szparagów

2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki i koperek
pieprz
sól
tarty parmezan lub grana padano
Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były twarde. Odrywamy porcję ciasta i na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek o średnicy ok 2 cm. Ostrym nożem odcinamy ukośne kawałki o długości 2-3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka porcjami delikatnie wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe łodygi kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Szparagi powinny pozostać al dente. Do szparagów wrzucamy ugotowane kopytka, wszystko razem mieszamy. Dodajemy posiekane zioła, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną tartego sera. Smacznego!
Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

Kaczka z purée z kalafiora i k…

food² food²
Food Square

Kotlety mielone z papryką i natką pietruszki

Kotlety mielone z papryką i na…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Vege kotleciki jaglane z dynią

Vege kotleciki jaglane z dynią

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kaszotto, które leczo

Kaszotto, które leczo

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Filety kurczaka w sosie z marchewką i groszkiem
1

Filety kurczaka w sosie z marc…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz drobiowy z piersi kurczaka

Gulasz drobiowy z piersi kurcz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą

Gulasz warzywny z batatem i so…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Francesinha

Francesinha

food² food²
Food Square

Pstrąg pieczony z czosnkiem
1

Pstrąg pieczony z czosnkiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sznycle z indyka w sezamowej panierce
3

Sznycle z indyka w sezamowej p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Cytrynowe spaghetti z orzechowymi klopsikami

Cytrynowe spaghetti z orzechow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!