Kopytka ziołowe ze szparagami


Dla miłośników gotowania nastał najpiękniejszy czas w roku! Stragany uginają się od sezonowych warzyw i owoców i cieszą już samym wyglądem. Większość z nich jest niezwykle zdrowa, do tego smaczna i tania. Grzechem byłoby z nich teraz nie korzystać.
W mojej kuchni nadal sporo szparagów. Cieszymy się ich smakiem póki są! Zielone szparagi są zupełnie bezproblemowe w przygotowaniu, nie trzeba ich obierać, nie wymagają długiej obróbki, można je jeść nawet na surowo. Zielone szparagi przygotowałam z ziołowymi kopytkami i powstało pyszne danie, doskonałe na wiosenno-letni obiad. Uwielbiam ten zielony kolor na talerzu!
Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
1 kg ziemniaków
200 g mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka soli
1 jajko
1/2 szklanki posiekanych świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, bazylia itd)
Dodatki:
pęczek zielonych szparagów

2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
posiekana natka pietruszki i koperek
pieprz
sól
tarty parmezan lub grana padano
Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i odstawiamy aby przestygły. Następnie obieramy je i przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy jajko, sól, mąkę, posiekane zioła. Mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli ciasto będzie bardzo kleiste, podsypujemy odrobiną mąki, nie za dużo, żeby kopytka nie były twarde. Odrywamy porcję ciasta i na stolnicy podsypanej mąką formujemy wałek o średnicy ok 2 cm. Ostrym nożem odcinamy ukośne kawałki o długości 2-3 cm. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka porcjami delikatnie wrzucamy na wrzątek i czekamy aż wypłyną. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, pozostałe łodygi kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Szparagi powinny pozostać al dente. Do szparagów wrzucamy ugotowane kopytka, wszystko razem mieszamy. Dodajemy posiekane zioła, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną tartego sera. Smacznego!
Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka ziołowe ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Surówka Colesław
1

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
2

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny