Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem


Zdjęcie - Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Witajcie :-) Dawno nie było u nas kopytek, mąż się stęsknił i stwierdził, że będzie robił. O to jak miał taką ochotę, na robienie, to ja jak najbardziej za ha ha :-). Do recenzji dostałam najnowszą książkę Tomasza Jakubiaka (recenzja niedługo), mąż przeglądając trafił na jego pomarańczowe kopytka. Zrobił po swojemu, bo niestety mącznych ziemniaków nie mieliśmy, ale dodał do ciasta soku z pomarańczy i później kopytka gotowaliśmy również w soku rozcieńczonym z wodą. Wyszły bardzo delikatne, smak pomarańczy wyczuwalny był niestety tylko troszeczkę, ale i tak nam smakowały :-). Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki krupczatki (ja miałam puszystą Lubella)
  • sól
  • pieprz
  • sok świeżo wyciskany z pomarańczy


1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Jak ostygną przepuścić przez praskę.
2. 1 szklankę soku z pomarańczy zredukować. Do ziemniaków dodajemy maki, sól, pieprz, zioła prowansalskie (ja dałam dość dużo), zagniatamy, dodajemy zredukowany sok. Jeśli ciasto będzie za luźne i klejące musimy dodać jeszcze mąki (wszystko zależy od ziemniaków jakie mamy).
3. Po zagnieceniu, odrywamy porcję ciasta, formujemy z niego węża, którego potem kroimy nożem na mniejsze kawałki.
4. Do garnka dajemy na dwie szklanki soku 4 szklanki wody. U nas garnek był duży więc odpowiednio porcje soku i wody zwiększyliśmy. Wodę z sokiem doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy delikatnie nasze kopytka. Możemy delikatnie przemieszać drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotujemy jeszcze z 1 minutę i wyjmujemy. U mnie do garnka w którym było roztopione masło. Przekładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Podajemy same lub z mięsem. U mnie kopytka były z polędwiczką w sosie na którą przepis niedługo :-) Smacznego :-))

Zdjęcie - Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kopytka z ziołami, nutą pomarańczy i parmezanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
2

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki z pietruszką i serem pleśniowym

Naleśniki z pietruszką i serem…

figmara figmara
figowe smaki

Skrei - zimowy dorsz z Norwegii

Skrei - zimowy dorsz z Norwegi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki