Kompot z rabarbaru i czereśni do obiadu, grilla
Kompot z rabarbaru i czereśni.
Kompot z rabarbaru i czereśni
Pyszny, domowy kompot z rabarbaru i czereśni z dodatkiem mięty i plasterków cytryny. Doskonały do obiadu, najlepiej smakuje schłodzony.
Kompot z rabarbaru
Oto składniki potrzebne do przygotowania kompotu z rabarbaru
- około 1,5 litra wody stołowej
- 7 łodyg rabarbaru
- około 2 szklanki czerwonych czereśni
- 3/4 szklanki cukru
- mięta, plasterki cytryny do podania
Kompot rabarbarowy
Przygotowanie:
Krok 1.
- Czereśnie przebrać, opłukać i osączyć.
- Rabarbar umyć, odciąć górną część zakończoną liśćmi i stwardniałą część przyziemną. Łodygi rabarbaru pokroić na około 2cm kawałki.
Krok 2.
- W dużym garnku na kompot zagotować wodę z cukrem (ilość cukru warto dostosować do własnego smaku). Następnie włożyć rabarbar i czereśnie, zagotować na niewielkim ogniu, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia i nie odkrywając garnka pozostawić kompot z rabarbaru i czereśni jeszcze na minimum 15 minut. Owoce powinny być napęczniałe, miękkie i całe. Gotowy kompot schłodzić.
- Kompot rabarbarowy można podawać do obiadu z dodatkiem świeżej mięty i plasterków cytryny.
Mam nadzieję, że przepis na kompot z rabarbaru i czereśni spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Kompot z rabarbaru z czereśniami.
Kompot z rabarbaru z czereśniami.