Kolorowa sałatka z jajkiem
Powoli coraz więcej czasu spędzamy w kuchni na przygotowywaniu świątecznych przysmaków. Mam dla Was przepis na wiosenną, kolorową sałatkę, która jest pyszna, zdrowa i będzie ozdobą wielkanocnego stołu👍💚💛
Zrobiłam ją z lekkim sosem, do którego użyłam lnianego oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno. Taki olej jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych naturalnie występujących w ziarenkach i pestkach. Olej tłoczony na zimno zachowuje charakterystyczny smak i aromat nasion i pestek, z których został wytłoczony. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Składniki na kolorową sałatkę z jajkiem:
- 4 jajka
- 1/2 pęczka szparagów
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 mały ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 150 g sera mozzarella - kulki
- 1/2 opakowania mixu sałat
- 1/2 czerwonej cebuli
Składniki na sos do kolorowej sałatki z jajkiem:
- 4 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować kolorową sałatkę z jajkiem?
Jajka ugotować, pokroić na ćwiartki.
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, a łodyżki włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie odcedzić, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki .
Ogórka ze skórką pokroić w słupki, pomidorki i rzodkiewkę pokroić na ćwiartki, mozzarellę na połówki, a cebulę pokroić w talarki .
Na półmisku ułożyć mieszankę sałat i powyższe składniki. Kolorową sałatkę z jajkiem polać przygotowanym sosem.
Wymieszać razem wszystkie składniki i polać kolorową sałatkę z jajkiem.
Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis
.