Kokosowy sernik na zimno z truskawkami i wiśniami
Lato to idealna pora na Serniki na zimno!
Truskawkowe, brzoskwiniowe, a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam!
Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową!
Kokosowy sernik na zimno z truskawkami i wiśniami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki.
Kokosowy smak puszystej masy wspaniale komponuje się z kwaskowatymi owocami.
Robi się go niesamowicie szybko i tak samo szybko znika z lodówki.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
* ser bialy 3 x mielony ( lub wiaderkowy ) – 900 g
* mleko kokosowe – 350 ml
* cukier puder – 100 g
* sok z cytryny – 3 łyżki
* żelatyna – 3 łyżki
* wrząca woda – 1/4 szkl
* truskawki, wiśnie – ok. 250 g
* galaretka wiśniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy.
Ser miksujemy z mlekiem koksowym, dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
Wlewamy lekko przestudzoną żelatynę i wszystko razem bardzo dokładnie miksujemy.
Masę serową wylewamy do tortownicy, przykrywamy owocami.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, odstawiamy do stężenia, a następnie wylewamy na sernik pokryty owocami.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ( najlepiej na noc ).
Smacznego!