Kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym

Kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym

Zdjęcie - Kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co powiecie na kokosowe gniazdka, wypełnione kremem czekoladowym? Wybrałam ten krem, bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze samo zdrowie! Zawarte w nim orzechy laskowe są skarbnicą witamin i minerałów. Erytrol jest bezkalorycznym zamiennikiem cukru. Olej lniany tłoczony na zimno marki Kujawski świetnie komponuje się z deserami, ponadto jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, zawiera ich 40 razy więcej niż oliwa z oliwek! A same babeczki to tylko dwa składniki: jajka i wiórki kokosowe.

Rada: orzechy na krem możecie zmielić samodzielnie lub użyć gotowego masła z orzechów laskowych 🙂

Kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym - składniki i przygotowanie:

 

Składniki na kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym:

Babeczki na kokosowe gniazdka z kremem czekoladowymi:

•2 jajka

•100 g wiórków kokosowych

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy na muffiny. Wylepiamy spód oraz brzegi. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krem do kokosowych gniazdek:

•50 g blanszowanych orzechów laskowych

•50 g mielonego erytrolu

• 1 łyżka kakao

•1 łyżka oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno

•20 g czekolady

Orzechy mielimy, aż powstanie gładkie masło. Do masy orzechowej dodajemy erytrol, kakao,wlewamy olej lniany Kujawski oraz rozpuszczoną czekoladę. Przygotowanym kremem nadziewamy upieczone i wystudzone babeczki.

Dekorujemy jajeczkami i kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym są gotowe!

 

 

Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: średnio trudne

 

Kategorie przepisów