Kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym
Co powiecie na kokosowe gniazdka, wypełnione kremem czekoladowym? Wybrałam ten krem, bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze samo zdrowie! Zawarte w nim orzechy laskowe są skarbnicą witamin i minerałów. Erytrol jest bezkalorycznym zamiennikiem cukru. Olej lniany tłoczony na zimno marki Kujawski świetnie komponuje się z deserami, ponadto jest naturalnym źródłem kwasów Omega-3, zawiera ich 40 razy więcej niż oliwa z oliwek! A same babeczki to tylko dwa składniki: jajka i wiórki kokosowe.
Rada: orzechy na krem możecie zmielić samodzielnie lub użyć gotowego masła z orzechów laskowych 🙂
Kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym - składniki i przygotowanie:
Składniki na kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym:
Babeczki na kokosowe gniazdka z kremem czekoladowymi:
•2 jajka
•100 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy na muffiny. Wylepiamy spód oraz brzegi. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krem do kokosowych gniazdek:
•50 g blanszowanych orzechów laskowych
•50 g mielonego erytrolu
• 1 łyżka kakao
•1 łyżka oleju lnianego Kujawski tłoczonego na zimno
•20 g czekolady
Orzechy mielimy, aż powstanie gładkie masło. Do masy orzechowej dodajemy erytrol, kakao,wlewamy olej lniany Kujawski oraz rozpuszczoną czekoladę. Przygotowanym kremem nadziewamy upieczone i wystudzone babeczki.
Dekorujemy jajeczkami i kokosowe gniazdka z kremem czekoladowym są gotowe!
Liczba porcji:6
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: średnio trudne