Kociołek dziadka

Kociołek dziadka
Zdjęcie - Kociołek dziadka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kociołek dziadka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kociołek dziadka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kociołek dziadka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,3 kg karczku
  • 0,7 kg polędwicy wieprzowej
  • 1,2 kg schabu
  • 0,8 kg boczku surowego wędzonego
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg marchwi
  • 4 pietruszki
  • 2 papryki
  • 5 cebul
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kapusta
  • 1l bulionu drobiowego
  • 0,5l piwa typu lager
  • 5 owoców jałowca
  • 20 g papryki słodkiej w proszku
  • 10 g rozmarynu
  • 5 liści laurowych
  • 10 g papryki ostrej w proszku
  • 150 ml oleju kujawskiego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Mięso (poza boczkiem) kroimy w grubą kostkę, wlewamy połowę przygotowanego oleju. Doprawiamy ostrą papryką, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Całość mieszamy a następnie odstawiamy na noc. 


Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na talarki około 0,5 cm. Paprykę kroimy również w grubą kostkę. Ząbki czosnku obieramy, cebulę po obraniu kroimy w pióra. Boczek kroimy w grube plastry. 


Kociołek smarujemy pozostałą częścią oleju, wykładamy liśćmi kapusty, na liście kładziemy boczek. Następnie wszystkie składniki dzielimy na dwie równe części. Połowę mięsa kładziemy na boczek, kolejno tę samą porcję ziemniaków, marchwi, papryki, cebuli i czosnku. Powtarzamy procedurę. Na koniec do bulionu wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy i zalewamy kociołek. Wylewamy 0,5l piwa, zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. 


Kociołek wstawiamy na 2,5 godziny do ogniska.

Kategorie przepisów