Knedle ze śliwkami z cynamonową bułką tartą
Knedle ze śliwkami. Smak dzieciństwa, który zawsze cieszy najmłodszych! Bo czy istnieje ktoś, komu na myśl o knedlach ze śliwkami nie cieknie ślinka? Mi niezmiennie kojarzą się z moją babcią, a każdy kęs sprawia, że znowu widzę jej uśmiech i serdeczne spojrzenie. Sprawdźcie moją wersję w korzennym wydaniu!

Knedle ze śliwkami z cynamonową bułką tartą
Ilość porcji: 2 (12-16 knedli)
Czas przygotowania: 30 minut (+ gotowanie ziemniaków)
Składniki na knedle ze śliwkami z cynamonową bułką tartą:
- 500 g ziemniaków na puree
- 170 g mąki orkiszowej + więcej do podsypywania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 12-16 śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Do podania:
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g masła
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić knedle ze śliwkami z cynamonową bułką tartą?
- Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, odcedź i rozgnieć praską na puree. Ostudź. Możesz to zrobić dzień wcześniej i wstawić ziemniaki do lodówki.
- Śliwki natnij i wyjmij pestkę, ale nie rozkrajaj ich całkowicie. Wymieszaj cukier z cynamonem i imbirem, wsyp po ½ łyżeczki do każdej śliwki.
- Na stolnicy wysyp mąkę, nałóż na to ziemniaki, dodaj sól i wbij jajko. Wyrabiaj elastyczne ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę.
- Podziel ciasto na 12-16 części (zależy, jak duże masz śliwki), każdą spłaszcz na placuszek, ułóż śliwkę na środku i zawiń, formując kulkę.
- Gotowe knedle wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj 5 minut od ich wypłynięcia.
- Śmietanę wymieszaj z cukrem waniliowym.
- Bułkę tartą podsmaż w rondelku, dodaj masło i cynamon.
- Knedle polej śmietaną i cynamonową bułką tartą.
Smacznego!
Lubisz śliwki? Spróbuj też ciasta marchewkowo – jabłkowego ze śliwkami albo kruchego ciacha ze śliwkami i budyniem.
