Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem
Składniki:
- 60 dag ugotowanych ziemniaków
- 20 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 60-70 dag śliwek
- 10 dag cukru
- 1 łyżka cynamonu
- sól
Do polania:
- 5 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 3-4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąki pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wbijamy jajko, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części i z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na 8 kawałków.
Krok 2
Śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Posypujemy w środku cukrem i cynamonem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach natłuszczonych olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Na środek placuszków nakładamy po jednej śliwce. Zlepiamy ciasto nad śliwką i formujemy kuliste knedle.
Krok 3
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Knedle partiami wkładamy do wrzątku. Przykrywamy i doprowadzamy wodę do ponownego wrzenia. Garnek odkrywamy i gotujemy knedle na wolnym ogniu około 8 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wsypujemy bułkę tartą i zrumieniamy.
Knedle podajemy posypane cukrem z cynamonem i polane zrumienioną bułką.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 1 godzina