Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem

Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 60-70 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól

Do polania:

  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 3-4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąki pszenną i ziemniaczaną oraz szczyptę soli. Wbijamy jajko, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części i z każdej formujemy wałek, który następnie dzielimy na 8 kawałków.

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Posypujemy w środku cukrem i cynamonem. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach natłuszczonych olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia. Na środek placuszków nakładamy po jednej śliwce. Zlepiamy ciasto nad śliwką i formujemy kuliste knedle.

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Knedle partiami wkładamy do wrzątku. Przykrywamy i doprowadzamy wodę do ponownego wrzenia. Garnek odkrywamy i gotujemy knedle na wolnym ogniu około 8 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, wsypujemy bułkę tartą i zrumieniamy.

Knedle podajemy posypane cukrem z cynamonem i polane zrumienioną bułką.

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 godzina

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami, cukrem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów