Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami



Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smaczne, sycące i pełnowartościowe danie obiadowe, które u nas ostatnio dość często pojawia się na stole. Można od razu przygotować większą ilość i mieć na 2-3 obiady. Ja tak właśnie robię. Dużo ostatnio pracuję i nie mam czasu na codzienne gotowanie. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że klopsiki mają mniej ścisłą strukturę co ja osobiście wolę. Pomimo tego, że nie dodałam też do nich jajek świetnie się formowały. Nie obsmażałam ich wcześniej tylko od razu ułożyłam w naczyniu do zapiekania tak aby się nie stykały, polałam sosem i zapiekłam, przez co danie było bardziej lekkostrawne.

Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną i warzywami Składniki dla 4 osób:
Sos:

  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz


Obrać warzywa i umyć. Marchew i cebulę zetrzeć na tarce do jarzyn, czosnek drobno posiekać a seler pokroić cienkie plasterki. Rozgrzać na patelni oliwę. Zeszklić na niej cebulę. Dodać marchew, czosnek i seler. Smażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na małym ogniu około 30 minut aż sos nieco zgęstnieje.
Klopsiki:

  • 300g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy


Obrać czosnek i cebulę. Drobno posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać posiekany czosnek i krótko razem przesmażyć. Wystudzić. Do mięsa mielonego dodać ugotowaną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem i posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą zwartą masę. Na dno żaroodpornego naczynia wylać 1/3 przygotowanego sosu. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie klopsiki. Układać w naczyniu tak aby się ze sobą nie stykały. Zalać pozostałym sosem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 1 godzinę. Podawać z młodymi ziemniaczkami lub ryżem.
Smacznego :) Aronia

Przepisy z tych kategorii

Placki cukiniowe z czarnuszką

Placki cukiniowe z czarnuszką

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Tajskie czerwone curry z dynią i gęsią

Tajskie czerwone curry z dynią…

Dzi Dzi
karmelowy

Indyk w mango chutney z fasolką szparagową i orzechami ziemnymi
1

Indyk w mango chutney z fasolk…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Filet z kurczaka w pomidorach na cukiniowym makaronie
1

Filet z kurczaka w pomidorach…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora
2

Pomidory faszerowane ryżem z b…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Naleśniki z cukinią i kurkami
2

Naleśniki z cukinią i kurkami

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Kurczak zapiekany z pieczarkami i mozzarellą
2

Kurczak zapiekany z pieczarkam…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki

Fit obiad z wołowiną i makaron…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Pieczony schab
1

Pieczony schab

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kotlety jagnięce z marchewkami w klonowym karmelu

Kotlety jagnięce z marchewkami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gulasz wołowy z kociołka
1

Gulasz wołowy z kociołka

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Ossobuco, pieczona gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, pieczona gicz cielęc…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne